Melbourne

Melbourne, huvudstad i den australiska delstaten Victoria, är en hamnstad i sydöstra Australien. Det är Australiens näst största stad med drygt 3,9 miljoner invånare (2008). Melbourne var huvudstad i Australien mellan 1 januari 1901, då federationen bildades, och 9 maj 1927, då parlamentshuset i Canberra togs i bruk. Staden genomkorsas av floden Yarra.

 

Melbourne och Sydney har i hela Australiens moderna historia varit de två konkurrerande storstäderna och medan Sydney är det ekonomiska centret i federationen, så har Melbourne blivit den kulturella medelpunkten. En annan viktig skillnad städerna emellan är arkitekturen och stadsplaneringen. Sydney har med tiden fått en mer metropolartad struktur, vilket gör den mer oöverskådlig, medan Melbourne åtminstone i stadskärnan behållt mer av den brittiska koloniala stadsplaneringen. Gatorna är raka och geografiskt mycket jämnt fördelade, vilket gör det lätt att ta sig fram. Bland de mer kända byggnaderna i Melbourne kan nämnas Eureka Tower.

 

Melbourne grundades år 1835 av självständiga nybyggare på stränderna av Yarrafloden. Staden blev snabbt ett viktigt centrum i regionen, och guldrushen i Victoria på 1850-talet gjorde Melbourne till Australiens största och viktigaste stad under andra halvan av 1800-talet, innan rollen övertogs av Sydney. På grund av konkurrensen mellan de två jämnstarka städerna förlades den politiska verkställande makten i den självständiga staten till Canberra, en stad som grundades mitt emellan de båda städerna. Under andra världskriget låg de Allierades huvudkvarter för krigsoperationerna i Stilla havet under några år i Melbourne samtidigt som kriget gav produktionen i staden ett så pass stort uppsving att det blev Australiens viktigaste industristad. Melbourne var arrangörsort vid Olympiska sommarspelen 1956, vilket ytterligare befäste Melbournes position som kulturellt och idrottsligt centrum.


Australien

Australien, officiellt Australiska statsförbundet (engelska: Commonwealth of Australia), är ett land i den södra hemisfären bestående av fastlandet av kontinenten Australien, ön Tasmanien samt ett stort antal mindre öar i Indiska oceanen och Stilla havet. Bland grannländerna finns Indonesien, Östtimor och Papua Nya Guinea i norr, Salomonöarna, Vanuatu och Nya Kaledonien i nordöst samt Nya Zeeland i sydost.

 

Fastlandet och Tasmanien har varit befolkat under omkring 40 000 år av ursprungsbefolkningen aboriginer. Efter sporadiska besök av fiskare och handelsmän från norr, europeisk upptäckt av holländska upptäcktsresande år 1606, gjorde britterna anspråk på de östra delarna av Australien år 1770. Snart påbörjades en omfattande transport av fångar till kolonin New South Wales, grundad 1788. Befolkningen ökade stadigt över de kommande åren, kontinenten utforskades och under 1800-talet etablerades ytterligare fem större brittiska kolonier.

 

Den 1 januari 1901 blev de sex kolonierna en federation och det Australiska statsförbundet grundades. Australien har sedan dess fortsatt vara en del av det brittiska samväldet med ett stabilt liberalt demokratiskt politiskt system. Befolkningen är ungefär 21,6 miljoner stor med omkring 60% koncentrerade i storstäderna Sydney, Melbourne, Brisbane, Perth och Adelaide. Huvudstaden är Canberra som är belägen i Australian Capital Territory.

 

Australien är idag ett multikulturellt, teknologiskt avancerat och högt industrialiserat land som ofta placerar sig mycket högt i internationella jämförelser avseende sjukvård, livslängd, livskvalitet, politiska rättigheter med mera.


RSS 2.0